PIWO

Print Friendly, PDF & Email

PIWO

„Opracowanie technologii produkcji piwa bezglutenowego przy użyciu zmodyfikowanych genetycznie drożdży”
(akronim: PIWO)

Projekt finansowany ze środków własnych Wrocławskiego Centrum Badań EIT+

Wartość projektu: 120 000,00 PLN
Okres realizacji projektu: 04/05/2016 – trwa

Kierownik projektu: dr Arkadiusz Kłopocki i  dr Wojciech Woźny

Celem projektu jest pozbycie się immunogennych peptydów glutenu z piwa bez modyfikacji technologii browarniczej. Produktem byłoby piwo zdatne do spożycia przez ludzi chorych na celiakie, przy zachowaniu walorów smakowych, pienistość i klarowności charakterystycznych dla piw tradycyjnych w przeciwieństwie do piw bezglutenowych produkowanych ze zbóż bezglutenowych, np. z kukurydzy.

Autor: jsojka, Opublikowano: 15.12.2017
plusfontminusfontreloadfont